Quarta Jornada W. Eugene Smith: Reporters a la II Guerra Mundial

Avui, 23 d’octubre, hem celebrat la darrera taula de debat de les Jornades W. Eugene Smith, «Reporters a la II Guerra Mundial». Ha estat un d’aquells dies als quals ens podríem passar hores i hores escoltant i parlant amb aquests tres grans professionals i coneixedors de la història contemporània, com son:

Pere Cardona. Escritor especialitzat en la II Guerra Mundial i en el desembarcament de Normandia.
José Luis Caballero. Historiador i escriptor.
Laura Manzanera. Periodista i escriptora.

El president d’ACAF, Pedro Justicia ha presentat i moderat el debat.

Pere Cardona ens ha parlat sobre com treballaven els reporters de guerra als fronts, i els reporters civils a la rereguarda. Ha explicat com es van fer fotografies icòniques de la guerra, com ara la de la conquesta d’Iwo Jima al front del Pacífic, així com les experiències de periodistes de guerra famosos, com Robert Capa a platja Omaha.

José Luis Caballero ha explicat el vincle, sovint bidireccional, entre periodisme i espionatge, tant en temps de guerra com en temps de pau. Ha citat personatges famosos d’aquest món dual i difús, com Richard Sorge, Kim Philby, Ernest Hemingway o Marie Christine Chilver, les vides dels quals semblen tretes del cinema, plenes d’intrigues i peripècies.

Finalment, Laura Manzanera ha parlat de les dones al món del periodisme i l’espionatge, com ara Martha Gellhorn – una de les dones de Hemingway -, que va estar present al desembarcament de Normandia i va documentar el costat humà de la guerra; Elizabeth «Lee» Miller, fotoperiodista que va cobrir el Blitz a Londres o l’alliberament de París, o Nancy Wake, una agosarada espia neozelandesa que treballava pel SOE britànic i va donar un gran suport a la resistència francesa: totes elles són dones extraordinàries, que han demostrat fortalesa i humanitat en els temps terribles de la guerra mundial.

També s’ha parlat d’altres personatges llegendaris, com l’espia Joan Pujol García «Garbo», o la fotoperiodista Gerda Taro; de la relació entre periodisme i propaganda; del sorprenent buit d’informació gràfica i escrita sobre la guerra al costat soviètic, o del tractament propagandístic que es va donar a cada bàndol del viatge del premier soviètic Nikita Khrushchev als Estats Units… El debat ha estat emocionant i ple d’anècdotes històriques apassionants! Hem gaudit enormement i agraïm els convidats per l’alt nivell i el gran interès de la sessió d’avui.Hoy, 23 de octubre, hemos celebrado la última mesa de debate de las Jornadas W. Eugene Smith, «Reporteros en la II Guerra Mundial». Ha sido uno de esos días en los que podríamos pasar horas y horas escuchando y hablando con estos tres grandes profesionales y conocedores de la historia contemporánea, como son:

Pere Cardona. Escritor especializado en la II Guerra Mundial y en el desembarco de Normandía.
José Luis Caballero. Historiador y escritor.
Laura Manzanera. Periodista y escritora.

El presidente de ACAF, Pedro Justicia ha presentado y moderado el debate.

Pere Cardona nos ha hablado sobre cómo trabajaban los reporteros de guerra en los frentes, y los reporteros civiles en la retaguardia. Ha explicado cómo se hicieron fotografías icónicas de la guerra, como la de la conquista de Iwo Jima en el frente del Pacífico, así como las experiencias de periodistas de guerra famosos, como Robert Capa en playa Omaha.

José Luis Caballero ha explicado el vínculo, a menudo bidireccional, entre periodismo y espionaje, tanto en tiempo de guerra como en tiempo de paz. Ha citado a personajes famosos de este mundo dual y difuso, como Richard Sorge, Kim Philby, Ernest Hemingway o Marie Christine Chilver, cuyas vidas parecen sacadas del cine, llenas de intrigas y peripecias.

Finalmente, Laura Manzanera ha hablado de las mujeres en el mundo del periodismo y del espionaje, como Martha Gellhorn – una de las esposas de Hemingway -, que estuvo presente en el desembarco de Normandía y documentó el lado humano de la guerra; Elizabeth «Lee» Miller, fotoperiodista que cubrió el Blitz en Londres o la liberación de París, o Nancy Wake, una audaz espía neozelandesa que trabajaba para el SOE británico y proporcionó una gran ayuda a la resistencia francesa: todas ellas son mujeres extraordinarias, que han demostrado fortaleza y humanidad en los tiempos terribles de la guerra mundial.

También se ha hablado de otros personajes legendarios, como el espía Joan Pujol García «Garbo», o la fotoperiodista Gerda Taro; de la relación entre periodismo y propaganda; del sorprendente vacío de información gráfica y escrita sobre la guerra en el lado soviético, o del tratamiento propagandístico que se dio en cada bando del viaje del premier soviético Nikita Khrushchev a los Estados Unidos… ¡El debate ha sido emocionante y lleno de anécdotas históricas apasionantes! Hemos disfrutado enormemente y agradecemos a los invitados por el alto nivel y el gran interés de la sesión de hoy.


Imágenes Relacionadas:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *