Jornades W. Eugene Smith: Fotoperiodisme

Ahir, dijous 9 de setembre del 2021, vàrem celebrar la primera de la sèrie de taules de debat dins del programa de Jornades dedicat a W. Eugene Smith, amb motiu de l’Exposició «Homenatge a W. Eugene Smith» a Can Sisteré.

Aquesta primera taula de debat ha estat dedicada al Fotoperiodisme. L’acte ha estat un èxit, tant de públic – s’ha completat l’aforament permès – com per l’interés que ha generat. Hi han intervingut:

Joan Guerrero, fotoperiodista colomenc.

Julio Carbó, cap de Fotografia d’El Periódico de Catalunya.

Chelo Sánchez, gran coneixedora de la intrahistòria del viatge de W. Eugene Smith a Deleitosa, Cáceres, origen del seu assaig «A Spanish Village: It Lives In Ancient Poverty And Faith».

Pedro J. Justicia, president d’ACAF i moderador.

Joan Guerrero, tan apassionat avui per la seva professió com ho ha estat sempre, ha fet èmfasi en la fermesa dels valors humanistes que han d’acompanyar el fotoperiodisme. Ens ha descrit, en clau de música i poesia visual, l’extraordinària bellesa d’algunes de les millors imatges captades per W. Eugene Smith, com ara «Tomoko Uemura al seu bany» o «El velatori», i també, en clau reivindicativa del drama de la pobresa i la repressió a Deleitosa, la molt famosa dels tres guàrdies civils o la del rodamón al costat d’una pintada feixista. Joan ha defensat a la seva al·locució la fotografia que capta l’essència de la condició humana i no l’accessori: «l’acció de la vida, la vida del món, el seu humor, les seves tragèdies; dit d’una altra manera, la vida tal com és», com deia Smith.

Julio Carbó ens ha descrit la complexitat de la feina als departaments de Fotografia dels mitjans de gran tirada i abast, les diferències amb el fotoperiodisme de fa vint o trenta anys, així com el paper d’internet i les xarxes socials per proporcionar immediatesa i grans volums d’imatges als mitjans digitals i impresos. Hem pogut apreciar com es cobreixen, amb els moderns sistemes de comunicació digital, els events a tot el món, mitjançant, per exemple, imatges d’agències o fotoperiodistes freelance sobre el terreny.

I Chelo Sánchez ha fet una magnífica descripció, plena de detalls i anècdotes, de l’aventura de Smith a Deleitosa: la misèria i la brutícia que havien de sofrir els habitants d’aquest petit poble de Cáceres, el silenci, la por a la repressió, la vigilància extrema del règim franquista de tot el que passava, la història personal de la família Curiel… i la lluita de Smith per esquivar els falangistes i els serveis secrets, i aconseguir treure del país els negatius per poder explicar al món la realitat de l’Espanya de la postguerra civil.

A ACAF estem molt orgullosos de la nostra contribució a la Cultura, en Majúscules, de la ciutat de Santa Coloma! A continuació us presentem un vídeo i un recull d’imatges de la sessió.

Ayer, jueves 9 de septiembre de 2021, celebramos la primera de la serie de mesas de debate dentro del programa de Jornadas dedicado a W. Eugene Smith, con motivo de la Exposición «Homenaje a W. Eugene Smith» en Can Sisteré.

Esta primera mesa de debate ha estado dedicada al Fotoperiodismo. El acto ha sido un éxito, tanto de público – se ha completado el aforo permitido – como por el interés que ha generado. Han intervenido:

Joan Guerrero, fotoperiodista colomense.

Julio Carbó, jefe de Fotografia de El Periódico de Catalunya.

Chelo Sánchez, gran conocedora de la intrahistoria del viaje de W. Eugene Smith a Deleitosa, Cáceres, origen de su ensayo «A Spanish Village: It Lives In Ancient Poverty And Faith».

Pedro J. Justicia, presidente de ACAF y moderador.

Joan Guerrero, tan apasionado hoy por su profesión como lo ha sido siempre, ha hecho énfasis en la firmeza de los valores humanistas que deben acompañar al fotoperiodismo. Nos ha descrito, en clave de música y poesía visual, la extraordinaria belleza de algunas de las mejores imágenes captadas por W. Eugene Smith, como «Tomoko Uemura en su baño» o «El velatorio», y también, en clave reivindicativa del drama de la pobreza y la represión en Deleitosa, la muy famosa de los tres guardias civiles o la del vagabundo al lado de una pintada fascista. Joan ha defendido en su alocución la fotografía que capta la esencia de la condición humana y no lo accesorio: «la acción de la vida, la vida del mundo, su humor, sus tragedias; en otras palabras, la vida tal como es», como decía Smith.

Julio Carbó nos ha descrito la complejidad del trabajo en los departamentos de Fotografía de los medios de gran tirada y alcance, las diferencias con el fotoperiodismo de hace veinte o treinta años, así como el papel de internet y las redes sociales para proporcionar inmediatez y grandes volúmenes de imágenes a los medios digitales e impresos. Hemos podido apreciar cómo se cubren, con los modernos sistemas de comunicación digital, los eventos en todo el mundo, mediante, por ejemplo, imágenes de agencias o fotoperiodistas freelance sobre el terreno.

Y Chelo Sánchez ha hecho una magnífica descripción, llena de detalles y anécdotas, de la aventura de Smith en Deleitosa: la miseria y la suciedad que tenían que sufrir los habitantes de este pueblecito de Cáceres, el silencio, el miedo a la represión, la vigilancia extrema del régimen franquista de todo lo que ocurría, la historia personal de la familia Curiel… y la lucha de Smith por esquivar a los falangistas y los servicios secretos, y conseguir sacar del país los negativos para poder explicar al mundo la realidad de la España de la postguerra civil.

¡En ACAF estamos muy orgullosos de nuestra contribución a la Cultura, con Mayúsculas, de la ciudad de Santa Coloma! A continuación os presentamos un vídeo y una selección de imágenes de la sesión.


Imágenes Relacionadas:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *